Практика сплати пайової участі у випадку спорудження об’єктів на підставі будівельного паспорта

18.04.2019

Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України і деяких інших законодавчих актів України відносно покращення адміністративного перегляду ставок окремих податків і зборів» були внесені зміни до ст. 27 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності». Вказаними змінами передбачено, що будівництво індивідуальних (садибних) житлових будинків, садового, дачного типу не вище двох поверхів (без урахування мансардного поверху) можна здійснювати на підставі лише будівельного паспорту, якщо площа таких будівель не перевищує 500 кв.м. (раніше було 300 кв.м.).

В той же час, відповідно до ч.4 ст.40 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» звільнення від сплати пайової участі передбачено лише для тих саме об’єктів, але з площею до 300 кв.м. В цю статтю зміни не вносилися.

До цього часу забудовники традиційно вважали, що будівництво будь-якого об’єкту на підставі будівельного паспорту автоматично звільняло їх від сплати пайового внеску. Але такий висновок був правильним лише частково. Дійсно, забудовники всіх об’єктів, які споруджувалися по будівельному паспорту, звільнялися від пайової участі. Але таке звільнення було викликане не наявністю будівельного паспорту (як хибно вважали чисельні забудовники), а загальною площею таких об’єктів (до 300 кв.м.), яка повністю співпадала із площею об’єктів, звільнених від пайової участі (також до 300 кв.м.).

На сьогоднішній день на підставі будівельного паспорту вже дозволено зводити будівлі до 500 кв.м. Але звільнення від сплати пайової участі залишилося лише по об’єктах із загальною площею до 300 кв.м. У зв’язку з цим хочемо застерегти забудовників, що у разі наміру збудувати на підставі будівельного паспорту будівлю площею більше ніж 300 кв.м., пільга по звільненню від сплати пайової участі на підставі ч.4 ст.40 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» не діятиме, а тому пайовий внесок доведеться сплачувати за всю площу об’єкту, а не за різницю, що перевищує 300 кв.м. Наприклад, у випадку будівництва об’єкту площею 301 кв.м., пайовий внесок сплачуватиметься за всю площу, тобто за 301 кв.м., а не за 1 кв.м.

На нашу думку, відповідні зміни потрібно внести до ч.4 ст.40 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», розширивши пільгову площу для пайових внесків до 500 кв.м. (по аналогії з будівельним паспортом, де вже є 500 кв.м.). Але на даний час норми закону діють саме так, як описано вище. Тому радимо замовникам будівництва зважати на цю інформацію при розрахунках площі об’єкту та обрання типу документу, на підставі якого здійснюватиметься будівництво.